Przejdź do strony

Stara Kiszewa

Poprzednia strona Wiadomości

VI Festiwal Kiszewskie Smaki - podsumowanie

6 lipca 2019 r. na stadionie w Starej Kiszewie odbyła się szósta edycja Festiwalu Kiszewskie Smaki. Tegoroczna impreza, wzorem lat ubiegłych miała charakter kulinarny – w tym roku tematem przewodnim były dania mączne – w których główną role grały pierogi.
Część kulinarna składała się z:
- lepienia pierogów z nadzieniem z kaczki na wielką degustację przez podopiecznych Dziennego Domu Seniora z Wygonina, Środowiskowego Domu Samopomocy w Konarzynach, Koła Gospodyń Wiejskich Lipy, Stowarzyszenia Koła Gospodyń Wiejskich w Olpuchu
- wspólnego gotowania lokalnej branży gastronomicznej z szefem kuchni – Panem Mariuszem Gachewiczem. Restauracja Oberża przygotowała pyszne naleśniki z twarogiem oraz sosem truskawkowym, Restauracja Stare Polaszki 13 przygotowała  wyborne pierogi z nadzieniem ze szpinaku i wędzonego twarogu na sosie z botwiny. Pani Rysia Kuchta wykonała smakowite leniwe pierogi, a Koło Gospodyń Wiejskich Lipy wykonało pierogi z kurkami i sosem.
Wydarzenie rozpoczęło się konkursem VIP, w którym wziął udział Wójt Gminy Stara Kiszewa Pan Marian Pick, Przewodniczący Rady Pan Jan Błaszczyk, Dyrektor Banku Spółdzielczego w Starej Kiszewie Pani Danuta Knitter, Dyrektor ZKiW w Starej Kiszewie Pani Ewa Bembnista oraz Przedstawiciel Rady Sołeckiej Stara Kiszewa – Pani Irena Lubiszewska. Każdy z uczestników musiał ulepić co najmniej trzy idealne pierogi.
Podczas Festiwalu Kiszewskie Smaki można było skosztować pierogów w różnych odsłonach, naleśników, leniwych pierogów, poolporka w maślanej bułce, czy też szarych klusek. Dużym zainteresowaniem cieszyły się lokalne kramy, wśród których zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich. Panie z GKW Lipy przygotowały smaczne, pachnące ruchanki, placki ziemniaczane i domowe konfitury, a u Pań z KGW Zamek Kiszewski można było zasmakować się w domowym cieście oraz pysznych gofrach. U Pani Ryszardy Kuchta można było skosztować pierogów z różnymi farszami, flaczki czy też bigos. Dla łasuchów – w kramie z wyrobami cukierniczymi znalazły się przeróżne ciasta i wypieki oraz pyszne sorbety. Zasmakować można było również w świeżo palonej pysznej kawie od Dziennej Dawki.
Pod okiem mistrza carvingu Adriana Jaworskiego oraz Bogumiły Rogowskiej dzieci i dorośli mogli spróbować swoich sił w rzeźbieniu w owocach i warzywach oraz wziąć udział w konkursach z nagrodami.
Z myślą o dzieciach przygotowano również bezpłatną strefę zabaw, gdzie można było w ciekawy, bajkowy sposób pomalować twarz, popływać w wielkiej kuli czy zjeżdżać ze szczytu dmuchanego zamku.
Jak co roku odbył się konkurs kulinarny. W tym roku był to konkurs na Najlepszego Pieroga:
I miejsce zdobyła Izabela Flisikowska,
II miejsce zdobyła Renata Chorążewicz,
III miejsce zdobyła Barbara Warenycia.
Na Festiwalu Kiszewskie smaki nie mogło zabraknąć  naszych  lokalnych Artystów
- Urszuli Zimorskiej, Jolanty Krause, Patrycji Szmyt i Ryszarda Rosłowskiego oraz stoisk Środowiskowego Domu Samopomocy w Konarzynach czy też Dziennego Domu Seniora w Wygoninie. W tym roku gościliśmy również LOT Serce Kaszub oraz Stoisko „Kociewie”.
Ponadto przez cały czas trwania imprezy dostępne były food trucki, przyczepy z jedzeniem, stragany handlowe z pamiątkami i różnorodnymi gadżetami. Wielkim powodzeniem cieszył się również Lunapark „Kellner” z Czech.
Tegoroczna impreza to nie tylko gotowanie. Na scenie wystąpiły zespoły artystyczne, wśród nich najmłodsze lokalne talenty ISKIERKI, a także  Zespoły młodzieżowe GWIAZDKI oraz ALWAYS HAPPY.  Na deser wystąpił –ZESPÓŁ CZERWONE GITARY oraz ZESPÓŁ ANDRE. Po koncertach odbyło się zjawiskowe FIRE SHOW w wykonaniu grupy Muspel.  A zabawę taneczną do późnych godzin nocnych poprowadził Śpiewający Wodzirej Karol Wiśniewski wraz z zespołem Rytm.

Zapraszamy do obejrzenia krótkiej fotorelacji.



Zdjęcia:
K.Mielewska
M.Sugier

Wyświetlono: 157

Drukuj

Zobacz również

Zmiana kontrastu
Powiększenie czcionki A++
Powiększenie czcionki A+
Standardowy rozmiar czcionki
WCAG
Back to top