Przejdź do strony
Poprzednia strona Wiadomości

VIII Festiwal Kiszewskie Smaki pt.: "Kuchnia Kaszub i Kociewia"

1 lipca 2023 r. na stadionie w Starej Kiszewie odbył się ósma edycja Festiwalu Kiszewskie Smaki. Tegoroczna impreza wzorem lat ubiegłych miała charakter kulinarny – w tym roku tematem przewodnim były dania kuchni kaszubskiej i kociewskiej.

Część kulinarna składała się ze wspólnego gotowania Kół Gospodyń Wiejskich i lokalnej branży gastronomicznej z szefem kuchni Panem Mariuszem Gachewiczem. Restauracja Stare Polaszki 13 przygotowała kaszubskie ruchanki, Restauracja Gęś Ryby Niosła wykonała kiszkę kaszubską a Restauracja Oberża serwowała raki z patelni. Pani Ryszarda Kuchta ugotowała Barszcz po Kiszewsku. Koło Gospodyń Wiejskich w Lipach wykonało młodą kapustę po kociewsku, Koło Gospodyń Wiejskich Koleżanki Konarzynianki przygotowało śledzika po kaszubsku, Koło Gospodyń Wiejskich Zamek Kiszewski serwowało kociewską zupę ziemniaczaną a Koło Gospodyń Wiejskich Mrówki częstowało kociewskim gulaszem z kluskami. Degustacjom wszystkich potraw towarzyszyły długie kolejki chętnych do spróbowania i poznania smaków przygotowanych dań.

Dużym zainteresowaniem cieszył się kramy, w których zaprezentowały się lokalne Koła Gospodyń Wiejskich, cukiernia jak i lokalna branża gastronomiczna. Panie z KGW Lipy przygotowały smaczne placki ziemniaczane, kartacze, ruchanki oraz przetwory. U Pań z KGW Zamek Kiszewski można było rozsmakować się w domowym cieście oraz pysznych gofrach. U KGW Koleżanek Konarzynianek można było skosztować bigosu, placków po cygańsku i fasolki po bretońsku, KGW Mrówki przygotowały bigos, flaki, naleśniki i zupę gulaszową. Swoje Stoisko miała również cukiernia Stara Kiszewa, w której można było kupić galanterię cukierniczą, pizzerki, zapiekanki oraz sorbety. Nie mogło zabraknąć również Oberży Konarzyny z wyrobami wędliniarskimi, rybami wędzonymi oraz przetworami. Restauracja Gęś Ryby Niosła sprzedawała z pierogi z gęsią, chleb, konfitury i mrożone napoje.

Pod okiem mistrzyni Carvingu Bogumiły Rogowskiej – Carving Kasia dzieci i dorośli mogli spróbować swoich sił w rzeźbieniu w warzywach i owocach oraz wziąć udział w konkursach z nagrodami.
Na VIII Festiwalu Kiszewskie Smaki nie mogło zabraknąć naszych lokalnych Artystów – Urszuli Zimorskiej, Aleksandry Strzelec, Patrycji Szmyt i Ryszarda Rosłowskiego oraz Stoiska Środowiskowego Domu Samopomocy w Konarzynach. Na festiwalowym placu swoje stoisko miała również Lokalna Organizacja Turystyczna „Serce Kaszub” na którym można było nabyć informatory turystyczne, mapki oraz uzyskać informacji o lokalnych atrakcjach i wydarzeniach turystycznych i kulturalnych.

Ponadto przez cały czas trwania imprezy dostępne były food trucki, przyczepy z jedzeniem, stragany handlowe oraz stoiska z rękodziełem. Z myślą o dzieciach przygotowano również bezpłatną strefę zabaw (dmuchańców). Wielkim powodzeniem cieszył się również LUNAPARK KELLNER z Czech.
 
Tegoroczna impreza to nie tylko gotowanie. Na scenie muzycznej wystąpili lokalni artyści w tym Rodzeństwo Aleksandra i Sebastian Kowalczyk z kolegą Kacprem Wilke oraz Kasia Herman. Na deser wystąpił Zespół Jary ODDZIAŁ ZAMKNIĘTY oraz Zespół MEJK. Po dwóch koncertach odbyło się zjawiskowe FIRE SHOW w wykonaniu Adriana Paschilk. Na zakończenie VIII Festiwalu Kiszewskie Smaki wystąpił raper Matlane, który pod scenę przyciągnął miejscową młodzież.
 
Dziękujemy za tak liczne przybycie na VIII Festiwal Kiszewskie Smaki. ❤️

 

Zdjęcia M.Bruniecki – Foto Brun

 

 

Wyświetlono: 134

Drukuj

Zobacz również

Zmiana kontrastu
Powiększenie czcionki A++
Powiększenie czcionki A+
Standardowy rozmiar czcionki
WCAG
Back to top