VII Festiwal Kiszewskie Smaki
W dniu 2 lipca 2022 r. na stadionie w Starej Kiszewie odbyła się siódma edycja Festiwalu Kiszewskie Smaki. Tegoroczna impreza, wzorem lat ubiegłych miała charakter kulinarny – w tym roku tematem przewodnim były dania z drobiu i podrobów– w których główną rolę odegrał gulasz z żołądków w sosie truflowym.
Wydarzenie rozpoczęło się konkursem VIP, w którym udział wzięli: Wójt Gminy Stara Kiszewa Pan Marian Pick, Sekretarz Gminy Pan Andrzej Hinc, Nadleśniczy Nadleśnictwa Kaliska Pan Andrzej Przewłocki, Radna Gminy Stara Kiszewa Bogumiła Rogowska i Artystka Malarka Pani Ula Zimorska. Każdy z uczestników musiał wytrybować kurczaka.
Część kulinarna składała się z wspólnego gotowania lokalnej branży gastronomicznej z szefem kuchni – Panem Mariuszem Gachewiczem. Restauracja Gęś Ryby niosła przygotowała rosół z trzech rodzajów ptactw oraz czerninę. Koło Gospodyń Wiejskich Lipy wykonało tradycyjną kurę w potrawce, Koło Gospodyń Wiejskich Koleżanki Konarzynianki przygotowało pasztet z drobiu, Koło Gospodyń Wiejskich Mrówki wykonało Pałubinianki czyli placuszki z kurczakiem, a Pani Rysia Kuchta przygotowała potrawkę z kurczaka w sosie serowym.
Podczas Festiwalu Kiszewskie Smaki można było skosztować drobiu i podrobów w różnych odsłonach, m.in.: ragout z wątróbki, pierogów z płuckami czy kurczaka po azjatycku. Dużym zainteresowaniem cieszyły się lokalne kramy, wśród których zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich. Panie z KGW Lipy przygotowały smaczne placki ziemniaczane, herbatę z lipy i domowe konfitury, u Pań z KGW Zamek Kiszewski można było rozsmakować się w domowym cieście oraz pysznych gofrach, u KGW Koleżanek Konarzynianek można było skosztować bigosu i placków po cygańsku, KGW Mrówki przygotowały placuszki z kurczakiem, żurek i flaczki. W kramach nie mogło zabraknąć Restauracji Oberża z Konarzyn z wyrobami wędliniarskimi i rybami wędzonymi czy też rybami w occie. Swoje stoisko miała również Restauracja „Gęś Ryby Niosła” - można było w nim zakupić samorobne przyprawy, oleje, chleb ze smalcem czy też konfitury.
Pod okiem mistrzyni carvingu Bogumiły Rogowskiej dzieci i dorośli mogli spróbować swoich sił w rzeźbieniu w owocach i warzywach oraz wziąć udział w konkursach z nagrodami.
Z myślą o dzieciach przygotowano również bezpłatną strefę zabaw, gdzie można było w ciekawy, bajkowy sposób pomalować twarz czy zjeżdżać ze szczytu dmuchanego zamku.
Jak co roku odbył się konkurs kulinarny. W tym roku był to konkurs na Najlepszą Galantynę. Wyniki przedstawiły się następująco:
I miejsce zdobyła Anna Żalgiewicz
II miejsce zdobyła Agnieszka Rychert
III miejsce zdobyła Elżbieta Zawiślak
Na Festiwalu Kiszewskie smaki nie mogło zabraknąć naszych lokalnych Artystów
- Urszuli Zimorskiej, Aleksandry Strzelec i Ryszarda Rosławskiego oraz stoiska Środowiskowego Domu Samopomocy w Konarzynach.
Ponadto przez cały czas trwania imprezy dostępne były food trucki, przyczepy z jedzeniem, stragany handlowe z pamiątkami i różnorodnymi gadżetami. Wielkim powodzeniem cieszył się również Plac zabaw od Firmy Lumiś.
Tegoroczna impreza to nie tylko gotowanie. Na scenie wystąpiły zespoły artystyczne, wśród nich najmłodsze lokalne talenty: dwie grupy tańca nowoczesnego pod kierunkiem Angeliki Sieradzkiej, Rodzeństwo Aleksandra i Sebastian Kowalczyk wraz z Antonim Zabrockim oraz Katarzyna Herman. Na deser wystąpił ANDRZEJ RYBIŃSKI Z ZESPOŁEM oraz ZESPÓŁ LONG&JUNIOR. Po koncertach odbyła się zabawa taneczna, którą poprowadził Zespół HULA GULA Band.
Zapraszamy do obejrzenia krótkiej fotorelacji
Wyświetlono: 271