X Festiwal Kiszewskie Smaki
5 lipca br. na stadionie w Starej Kiszewie odbyła się jubileuszowa X edycja Festiwalu Kiszewskie Smaki. Tegoroczne wydarzenie, jak co roku, obfitowało w kulinarne atrakcje – tym razem pod hasłem: „Kuchnia naszych babć – tradycja i nowoczesnośc”.
Kulinarna część Festiwalu zgromadziła Koła Gospodyń Wiejskich, lokalnych restauratorów i samego Szefa Kuchni Mariusza Gachewicza, którzy wspólnie gotowali na scenie. Festiwalowe gotowanie otworzyły panie z KGW „Razem” Stary Bukowiec, serwując zupę „dziadówkę” z krokietem z puree ziemniaczanego i boczkiem. Kolejno KGW Koleżanki Konarzynianki podały pierogi pieczone na słodko, z wytrawnym farszem. KGW Zamek Kiszewski przygotowało chłodnik owocowy z kluseczkami i chutneyem. KGW Mrówki z Pałubina zaserwowały gołąbki z kaszą jaglaną i sosem lipowym. Pani Ryszarda Kuchta podała śledziowego tatara na pierniku, a restauracja „Gęś Ryby Niosła” ze Strugi kurczaka w białym sosie agrestowym w formie aranchini. KGW Lipy zachwyciło pulkami z sosem kurkowym, a „Oberża” z Konarzyn zaserwowała podpłomyki z kozim serem i konfiturą z agrestu. Kulminacją wspólnego gotowania była degustacja trzech rodzajów gulaszu: węgierskiego, staropolskiego i kiszewskiego, które cieszyły się ogromnym powodzeniem wśród gości.
Nie zabrakło również stoisk KGW, cukierni i lokalnej gastronomii, gdzie można było skosztować m.in. pierogi na słodko z kapustą i grzybami, kulebiaki, przetwory, burgery, pieczone ziemniaki z topingiem, żurek, chleb ze smalcem, racuchy, gofry, zupę ogórkową, truskawki kaszubskie, pierogi leniwe i wielu innych pyszności – prawdziwy raj dla smakoszy!
Wyjątkową atrakcją była również obecność Bogumiły Rogowskiej, znanej jako Carving Kasia. Uczestnicy, zarówno mali jak i duzi, mogli spróbować swoich sił w sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach, a także podziwiać zapierające dech w piersiach prace artystki. Swoje stoisko zaprezentował również Środowiskowy Dom Samopomocy w Konarzynach, a wśród lokalnych twórców obecni byli Zula Zimorska, Karykatury Oli Strzelec i Ryszard Rosławski. Podczas całego festiwalu dostępne były food trucki, stoiska z jedzeniem, rękodziełem oraz stragany handlowe. Najmłodsi mogli korzystać z darmowej strefy zabaw z dmuchańcami, a ogromną atrakcją okazał się Lunapark Kellner, który przyjechał specjalnie z Czech. Na Festiwalu nie zabrakło także pokazu fireshow w wykonaniu Adriana Paschilka.
Festiwal Kiszewskie Smaki to także scena pełna artystycznych emocji – wystąpili: wokalistka Kasia Herman, tancerka solowa Julianna Rzóska, duet taneczny Ania i Maja oraz Grupa Tańca Nowoczesnego SK Team. Na scenie muzycznej nie zabrakło wyjątkowych występów. O godzinie 18:00 publiczność porwał legendarny Mariusz Kalaga, o 21:00 zagrał zespół Topky, a o 22:30 scenę przejął raper Wac Toja, dostarczając mocnych wrażeń na zakończenie wieczoru.
Dziękujemy wszystkim za wspólne świętowanie i cieszymy się, że z każdą edycją jest nas coraz więcej!
Wyświetlono: 78