Przejdź do strony

Stara Kiszewa

Poprzednia strona Festiwal Kiszewskie Smaki pt.: ,,Święto Ryb w Starej Kiszewie" 7 lipca 2018 r.

 

7 lipca 2018 r. na stadionie w Starej Kiszewie odbyła się piąta edycja Festiwalu Kiszewskie Smaki pt.: Święto ryb w Starej Kiszewie.

Tegoroczna impreza mogła być zrealizowana dzięki wsparciu finansowemu uzyskanemu z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego (EFMR) w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” dla priorytetu IV – działanie 4.2 Realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność, w tym koszty bieżące i aktywizacja, na realizację operacji pn.: „Promocja kulturowego dziedzictwa obszaru LGR Mòrénka poprzez organizację Festiwalu Kiszewskie Smaki pt.: Święto Ryb w Starej Kiszewie. Głównym celem wydarzenia była promocja kulturowego dziedzictwa obszaru rybackiego, m.in. poprzez prezentację jej kulinarnego bogactwa i potraw z ryb oraz zwyczajów kulinarnych obszaru LGR Mòrénka.


Na uczestników Festiwalu czekało mnóstwo atrakcji, jedną z nich była część kulinarna wydarzenia, na którą składały się profesjonalne pokazy kulinarne dań rybnych połączone z darmową degustacją oraz wspólne gotowanie lokalnej branży gastronomicznej z terenu gminy Stara Kiszewa z szefem kuchni na Zamku w Gniewie – Panem Mariuszem Gachewiczem.

Festiwal kulinarny rozpoczął się konkurencją „golenie ryby” na czas. Uczestnikami konkursu byli przedstawiciele lokalnych władz z Wójtem Marianem Pick na czele. W konkursie udział wzięli również: Wicestarosta Powiatu Kościerskiego Pan Henryk Ossowski, Prezes Banku Spółdzielczego Pan Zenon Błański oraz osoba z publiczności. W tym samym czasie, na scenie kulinarnej przygotowano rosół z węgorza według tradycyjnej receptury. Następnie można było skosztować śledzika po kociewsku, ryb w occie, ceviche z łososia oraz wiele innych rybnych dań z finałową degustacją zup rybnych w 3 odsłonach (tradycyjnej, orientalnej i z pomidorami). Niewątpliwą atrakcją było również wędzenie ryb na oczach publiczności w specjalnym smokerze wędzarniczym, w którym wędzono pstrągi oraz jesiotry. Nie obyło się również bez konkursów dla publiczności, w tym m.in. konkursu na najlepszy pasztet rybny. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także kramy lokalnych wystawców oferujących przysmaki z obszaru rybackiego LGR Mòrénka, wśród których zaprezentowały się Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Stara Kiszewa oraz lokalni przedsiębiorcy.

Tegoroczna impreza to nie tylko gotowanie. Na scenie wystąpiły zespoły artystyczne, wśród nich najmłodsze lokalne talenty ISKIERKI i GWIAZDKI, a także gwiazda wieczoru Zespół Łobuzy. Ponadto przez cały czas trwania imprezy dostępne były stragany handlowe z pamiątkami regionalnymi i nie tylko, a także z różnorodnymi gadżetami. Dużym powodzeniem cieszyła się także prezentacja i warsztaty carvingu. Na tym stoisku mistrzynią była mieszkanka gminy Stara Kiszewa – Pani Bogumiła Rogowska, pod okiem której, dzieci i dorośli mogli zapoznać się z tajnikami rzeźbienia w owocach i warzywach. Swoje miejsce mieli również artyści i twórcy regionalni, w tym podopieczni ŚDS w Konarzynach. Z myślą o dzieciach przygotowano również bezpłatną strefę zabaw, gdzie można było w ciekawy, bajkowy sposób pomalować twarz, popływać w wielkiej kuli czy zjeżdżać ze szczytu dmuchanego zamku. Wielkim powodzeniem cieszył się również Lunapark „Kellner”. 

Jednym zdaniem dla każdego coś dobrego.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z Festiwalu Kiszewskie Smaki pt.: Święto Ryb w Starej Kiszewie.

Zmiana kontrastu
Powiększenie czcionki A++
Powiększenie czcionki A+
Standardowy rozmiar czcionki
WCAG
Back to top